Clubinfo

 • vzw Fotokring Focus Geraardsbergen
 • Lokaal : Dagmoedstraat 14 – 9506 Geraardsbergen (Schendelbeke)
 • focusgeraardsbergen@gmail.com
 • telefoon : 0473/93.80.22 (Rudi Carton)
 • Briefwisseling : IJsbroekstraat 34 – 9506 Schendelbeke
 • CVB – 5003
 • IBAN: BE31 6528 4994 0455 – BIC: HBKA BE 22
 • Ondernemingsnummer 0876.451.121
 • www.focusgeraardsbergen.be

Bestuursleden

 • Maarten Peleman – voorzitter
 • Rudi Carton – sekretaris
 • Frank Callens – penningmeester
 • Frank Jacobs – bestuurslid/webmaster
 • Dimitri Belfiore – bestuurslid

René Franken – materiaalmeester / studioverantwoordelijke


Aansluiten

Nieuwe leden zijn zeer welkom bij vzw Fotokring FOCUS Geraardsbergen.

Wie niet onmiddellijk zeker is om de stap tot het lidmaatschap te zetten, kan een tweetal bijeenkomsten vrijblijvend bijwonen alvorens te beslissen.

De club werkt met een geplafonneerd ledenaantal. Dit in verband met de beschikbare ruimte en de mogelijkheden om een goed clubprogramma samen te stellen. Het is dus mogelijk dat je even op een wachtlijst terechtkomt alvorens lid te kunnen worden. De secretaris kan je precies vertellen of er een wachtlijst is, en hoe lang die eventueel is.

Een lidmaatschap loopt van 1 januari tot 31 december en kost 75 € per jaar.

Je bent lid na het storten van je lidgeld op ons rekeningnummer IBAN: BE31 6528 4994 0455 – BIC: HBKA BE 22 van vzw Fotokring FOCUS Geraardsbergen.


Wie zijn wij

Fotokring FOCUS Geraardsbergen werd in 1948 opgericht door een aantal enthousiaste fotoliefhebbers uit Geraardsbergen. De fotoclub groeide al snel uit tot één van de toonaangevende fotoclubs van Oost-Vlaanderen en België. Op 01 oktober 2005 nam de club het statuut van vzw aan en veranderde de naamgeving in “vzw Fotokring FOCUS Geraardsbergen”.


Wat zijn onze doelstellingen

Onze club wil in Geraardsbergen en omstreken hét aanspreek- en steunpunt zijn voor al wie actief is of wil worden op het vlak van fotografie en multimedia. Daarnaast willen wij een belangrijke promotor zijn van de universele beeldtaal.


Wie kan er bij ons terecht

FOCUS richt zich op een breed doelpubliek. Of je nu professioneel fotograaf bent of beginnend of reeds gevorderd amateurfotograaf, elkeen komt aan zijn trekken binnen Fotokring FOCUS Geraardsbergen. Alle leden van FOCUS hebben één en dezelfde gemeenschappelijke passie en die heet fotografie.


De vier pijlers van onze werking

Informatie

Bij ons kan je terecht met al je vragen in verband met fotografie (analoog of digitaal), digitale fotobewerking, Photoshop, Lightroom, fotoprinting, digitale audio-visuele projecties, … Als lid van FOCUS ben je automatisch ook lid van het Centrum voor Beeldexpressie (CvB). Hierdoor krijg je ook nog toegang tot een pak informatie.

Wedstrijden

Als lid van FOCUS kan je met jouw foto’s tweemaal per jaar gratis deelnemen aan de wedstrijden van het CvB. Je kan ook deelnemen aan interne selectiewedstrijden van de club met uitvoerige bespreking van je beelden en zo leer je het best. Je krijgt ook toegang tot deelname aan heel wat regionale, nationale en internationale wedstrijden.

Tentoonstellingen & Projecties

Fotokring FOCUS Geraardsbergen biedt zijn leden jaarlijks de kans om met hun werk uit te pakken voor het grote publiek. Jaarlijks richten we een kwalitatief hoogstaande en zeer druk bezochte fototentoonstelling in in een prachtige uitgewerkt kader van zaal De Spiraal te Geraardsbergen. Tweejaarlijks organiseren we ook een digitale audio-visuele projectie.

Vorming

Onze leden kunnen rekenen op kwaliteitsbevorderende begeleiding van onze eigen ervaren mensen, maar ook van gastsprekers die in onze club een lezing komen houden of hun werk komen voorstellen. Onze vormingsmomenten houden hierbij zowel rekening met de thema’s voor de beginnende als voor de (zeer) gevorderde fotograaf.


Wat doen we

De clubleden komen tweewekelijks, op vrijdagavond, bij elkaar voor diverse activiteiten in het clublokaal in de Dagmoedstraat 14 te Geraardsbergen (Schendelbeke). Deze bijeenkomsten starten stipt om 20u00. Voor de invulling van die avonden wordt een programma opgesteld. Centraal staan de avonden waarop werk van de leden wordt besproken. Daarnaast worden bijvoorbeeld gastsprekers uitgenodigd en workshops verzorgd over digitale fotografie. Soms zijn er ‘werkavonden’ rond een bepaald thema. Sommige leden werken rond audio-visuele projecties en hiervoor worden dan bijzondere bijeenkomsten gepland. Ook het sociale aspect is belangrijk : veel waarde wordt gehecht aan een goede sfeer in de club. vzw Fotokring FOCUS Geraardsbergen doet in clubverband mee aan landelijke en regionale wedstrijden van het CvB.


Speciale voorzieningen

Vzw Fotokring FOCUS Geraardsbergen beschikt niet alleen over een eigen vergaderruimte in de Dagmoedstraat 14 te Geraardsbergen, maar bovendien over een prachtig ingerichte fotostudio voorzien van de nodige flitsinstallatie. Alle leden van de club kunnen hier gebruik van maken mits tijdig te reserveren en het “inwendig gebruiksreglement van de studio” te respecteren. De leden kunnen via hun login de studio online reserveren op deze website. Zowel voor de tweewekelijkse bijeenkomsten, als voor de projecties beschikt de club over een uitstekende laptop, beamer en geluidsapparatuur.


Wat mag je verwachten van je lidmaatschap

Tweewekelijkse bijeenkomsten in het clublokaal op vrijdagavond om 20u00
Automatisch ben je lid van het Centrum voor Beeldexpressie (CvB)

Legitimatiekaart (lidkaart) die erkend is door de Vlaamse Gemeenschap
Via CvB een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (B.A.)
Een verzekering lichamelijke ongevallen
Bespreking van het fotowerk van de leden tijdens de bijeenkomsten, dus ook jouw werk !
Bespreking van fotomappen toegeleverd door het CvB
Je kan er vragen stellen over fotografie of over digitale beeldbewerking in het bijzonder
Gratis deelname aan lezingen van professionele gastsprekers
Gratis deelname aan vormingsmomenten ingericht door de club
Gratis deelname aan workshops ingericht door de club
Je wordt er gestimuleerd om samen met anderen te fotograferen
Deelname aan interne fotowedstrijden en de bespreking ervan
Gratis deelname aan regionale, federale wedstrijden van het CvB
Deelname aan nationale en internationale wedstrijden
Deelname aan de jaarlijkse clubtentoonstelling in het Koetshuis van het Abdijpark te Geraardsbergen
Deelname aan vormingsmomenten ingericht door het CvB
Gratis een abonnement op het kwalitatief tijdschrift “BEELD EXPRESS”, uitgegeven door CvB (5 nummers per jaar)
Een SABAM regeling voor al wie muziek gebruikt bij films of AV-producties
Een aanzienlijke korting op alle activiteiten ingericht door het CvB (vaak 100%)
Deelname aan kwaliteitsbegeleidingen in de club (gefinancierd door CvB)
Mogelijkheid om financiële steun te bekomen voor een buitengewoon project
Gratis gebruik van een prachtig ingerichte fotostudio voor model of still-life fotografie
En last but not least … een gezellige groepssfeer onder mensen met één passie : fotografie !

www.focusgeraardsbergen.be